Съдържание:
1. Проектиране на кухнята
Проектирането на кухня може да бъде лесен процес, ако знаете как да предвидите кои кухненски елементи са необходими. Планирането може да бъде поверено на мебелен специалист или архитект, който ще подготви всички проекти и планове преди началото на работата, но можете да поверите планирането и на консултанти в специализирани магазини, които често предлагат 3D проектиране с компютърна програма.
2. Кухненски елементи
Много е важно кои кухненски елементи ще бъдат съставна част от вашата кухня. Всички компоненти - от най-малките до най-големите, се наричат кухненски елементи, защото те са структурна част от целия проект. Това са например шкафове с чекмеджета, рафтове, кошчета за боклук, хладилник, съдомиялна машина, мивка, стенни шкафове, отделения за съдове и прибори с или без врати и др. Ако обмислите вашите желания и нужди, както и как работите в кухнята, ще можете бързо да разберете кои кухненски елементи са ключови за вашия начин на готвене и живот. Списъци на тези неща са чудесни за подсещане и контрол на всеки, който мисли да устрои тази важна част от дома.
2.1. Какви са размерите на стандартните елементи?
Стандартните дълбочина и ширина за кухненски елементи са по 60 cm, а за стенните шкафове над работния плот са 30 cm, за да не си удря главата в тях работещият до плота. Елементите, които изграждат острова, са малко по-големи и обикновено са с дълбочина от 90 до 120 cm, което, разбира се, зависи от вашите желания и наличното пространство. Кухненските елементи обикновено са с височина между 90 и 92 cm.
3. Кухня в една редица
Кухнята в една редица се счита за най-простата, но идеална за по-малки и по-тесни помещения, тъй като е на разположение само едната страна. Представлява подредба, в която елементите са в една редица, като продължават и един над друг към стената. Предимството на тази подредба е максималното използване на пространството. От друга страна, нейният недостатък е ограничението на работните повърхности, по-точно една повърхност "на едно цяло". Честно казано, всичко е на една ръка разстояние, но не е достатъчно за по-големи семейства.
Прието е да се подрежда отляво надясно, така че първо да има хладилник, след това по-голям или по-малък елемент за съхранение, след това повърхност за поставяне, мивка, работен плот, печка и отново спомагателна повърхност. Ако кухнята е тясна и дълга около 5 m, има място за вградена фурна, разположена някъде по средата на височината на високия елемент.
3.1. Елементи в две редици
Друг тип кухня е двуредовата, тоест поставена в по-дълга, но малко по-широка кухня (поне 2,10 m), така че кухненските елементи, също до стената, да са подредени в две редици. В този случай проходът между тях трябва да бъде най-малко 90 сm широк или, дори по-добре, 100-110 сm, така че движението и работата в кухнята да не са затруднени. При този тип кухня елементите са разположени в т.нар. работен триъгълник – от едната страна е печката, а от другата мивката. В същото време нито мивката, нито печката са поставени в ъгъл. От чисто практични съображения около тях винаги трябва да има повече работни и повърхности за поставяне.
4. Ъглови кухни
4.1. Г-образна кухня
Това е подредба, при която елементите са разположени долепени до две съседни стени. Г-образната кухня е идеална за големи, открити помещения, при което тя образува едно цяло с трапезарията и/или всекидневната.
Когато проектирате подобна подредба, най-важното е работната повърхност да е удобна и цяла. Препоръчително е също, високите елементи като хладилник, шкаф за съхранение или вградена фурна да се поставят в края на редицата, така че работната повърхност да остане самостоятелна единица. Печката и мивката в тази конструкция, а и иначе, никога не трябва да са една до друга, а на противоположни страни, където това е технически възможно.
Слабото място на Г-образната кухня е ъгловият елемент, който не може да бъде избегнат. Висок или нисък, по-широк или по-тесен, не е удобен за държане на съдове. Едно от предимствата на идеята за Г-образна кухня е, че масата за хранене може да бъде продължена в едно от рамената на кухнята.
4.2. U-образна кухня
Този вид кухненска подредба е почти идеална за всяко помещение. Изглежда като затворена версия на кухнята в една редица. При подреждането на елементите в този проект всички високи елементи минават покрай една стена, но не трябва да се пропускат помощните повърхнини до хладилника и фурната, ако тя е на височина. В този случай функционалното разположение ви позволява да приготвите храната за възможно най-кратко време.
Недостатъкът при такива кухни отново са ъгловите елементи, поставянето на които изисква изобретателност. Не монтирайте U-образна кухня, ако нямате поне 1,20 m между два срещуположни реда. Трябва да обърнете внимание и на прозорците; за да не се блокира тяхната функция, е необходимо добре да се прецени кои кухненски елементи може да се поставят до тях, така че работните повърхнини се използват най-добре.
Този тип кухня е най-подходяща за помещение, в което продължава трапезарията.
5. Кухня с остров
Кухня с остров е идеалното решение за продължителен престой и работа. Островът е самостоятелен елемент, който стои в средата на стаята. Структурата на тази обстановка е такава, че островът е на преден план, а покрай стените са подредени високите елементи, оставяйки достатъчно място за работа и общуване. Такава кухня е много функционална и практична, ако има достатъчно място за нея. Съветваме ви да не се опитвате да пренасяте острова в малки кухни - около него трябва да има поне 90 cm разстояние от всички страни или още по-добре 100-110 cm. Наистина, размерите на самия остров са напълно произволни, но тъй като той съдържа основно мивката и плочата с котлони, не би било подходящо да са точно един до друг. Покрай стените отново се подреждат високи или ниски, или стенни елементи за други уреди и апарати, според вашето въображение и желание, но със сигурност трябва да има достатъчно място за движение и работа.