За района

    Подови настилки при хранително-вкусовата промишленост

    Индустриалните подови повърхности трябва да понасят много големи натоварвания и да имат специални свойства за отделните области на приложение. Компанията Sika, водещ световен производител на индустриални подови настилки, разработи системата Sikafloor® PurCem®, специално предназначена за хранително-вкусовата промишленост. С такива хибридни системи е възможно да се отговори на всички специални изисквания, свързани с подовите настилки в хранително-вкусовата промишленост. Тези изисквания се отнасят предимно за зони, в които се обработват, опаковат или съхраняват хранителни продукти и подобни чувствителни стоки, като винарски изби, пивоварни, кланици, месопреработвателни предприятия и хлебозаводи. В такива съоръжения условията трябва да бъдат внимателно адаптирани както към производствения процес, така и към процесите на обработка и съхранение.
    Професионална статия 42
    industrialni podove za hranitelno vkusovata promishlenost
    Имаме 104 изпълнители за района на Индустриални подове:

    1. Хигиенна и физиологична цялост

    За да се намали микробиологичното замърсяване на чувствителните и изискващи хигиена зони на обработка и опаковане в хранително-вкусовата промишленост, е важно да се изберат материали за подове, стени, тавани и фуги, които отделят най-малко частици, летливи органични съединения и не са метаболитни (антимикробно активни).

    2. Защита при работа

    Защитата против плъзгане е изискване, свързано с безопасността при работа и е задължителна във всички пешеходни зони. Нивото на защита срещу хлъзгане варира в зависимост от вида индустрия и средствата, използвани в съоръженията. Колкото по-грапава е повърхността, толкова по-добра е защитата срещу подхлъзване.

    3. Почистване и поддръжка

    Поради хигиенни причини, лесното почистване и поддръжка са изключително важни фактори във всички области на хранително-вкусовата промишленост.

    4. Механична устойчивост

    Когато става въпрос за производство на храни, влиянието на механични и химични фактори е често срещано явление, поради което защитата срещу тях е незаменима. Това се отнася особено за части от завода, където трафикът е повишен, тъй като стоките се претоварват и транспортират с мотокари или палетни колички.

    5. Устойчивост на химикали

    Добрата химическа устойчивост е важен фактор с два аспекта. Подовете трябва да са устойчиви както на използваните химикали (включително почистващи препарати и дезинфектанти), така и на вещества, съдържащи се в храната (напр. плодови киселини).

    6. Топлоустойчивост

    Устойчивостта на големи температурни колебания също е от голямо значение, тъй като подовете в предприятията за производство на храни са постоянно изложени на високи температурни колебания - между другото и по време на готвене и стерилизация, гореща или студена обработка и по време на почистване с парни струи.

    7. Периоди на неактивност

    В заводи, където производството се извършва непрекъснато, времето ко може да се посвети на поддръжката на пода и ремонтът обикновено е много кратък. Ето защо за тези цели са необходими бързи процеси и се използват предимно устройства за почистване под налягане, тъй като не изискват дългосрочно сушене.

    Подовете Sikafloor® PurCem® се различават един от друг в зависимост от вида на материалите (малтозен или саморазливен), дебелината (от 2 до 9 mm) и крайния вид на повърхността. По този начин е възможно индивидуалното приспособяване на подовата настилка към специфичните изисквания на отделните помещения. Независимо от вида на пода, всички материали имат общо висока механична и химическа устойчивост, качество и кратко време за втвърдяване, така че престоят на работния процес е минимален. Всички материали имат HACCP сертификат. Особено заслужава да се отбележи, че подовете PurCem® са устойчиви на повишена влага в основата, което обикновено е главният проблем при използването на алтернативни видове подове, особено тези на базата на синтетични смоли.

    До голяма степен е възможно да се изпълнят изискванията на индивидуалното производство на храни и напитки само с няколко основни, често използвани материали от гамата Sikafloor® PurCem®. В зависимост от индивидуалното предназначение на помещенията обикновено се препоръчва да се монтират следните подове:

    Sikafloor®-20 PurCem®

    Под с най-висока механична и температурна устойчивост, подходящ за мокри помещения и за механично най-натоварените повърхности като кранове за напитки, месарници, пекарни, хладилници с дълбоко замразяване, търговски кухни и други подобни.

    Sikafloor®-24 PurCem®

    Под със средна механична и температурна устойчивост, подходящ за сухи, механично и химически умерено натоварени помещения като пекарни, винарски изби, сухи помещения за обработка на храни, хладилни камери, търговски кухни, складове.

    Sikafloor®-260 PurCem®

    Под със средна механична, химическа и температурна устойчивост. Подходящ за помещения за обработка на сухи храни, складове, пекарни, винарски изби и други подобни.

    Качеството на самата подова настилка, със сигурност, до голяма степен зависи от качествената и правилна обработка на детайлите, което в случая е свързването на подовата настилка с отводнителните системи, както и стенни облицовки, обработка на подови фуги и други подобни. Всички прекъсвания на повърхността на пода са места, където, особено в съоръжения за мокра обработка, възникват повреди на пода. Поради тази причина трябва да се обърне специално внимание на обработката на фуги от различни материали, така че да не се повреждат поради разширение и свиване при температурни колебания или динамични натоварвания. За тази цел „Сика“ е тествала множество решения за хранително-вкусовата промишленост, някои от тях в сътрудничество със световноизвестния производител на отводнителни системи ACO.

    Няма абсолютно никакво съмнение, че подовете в производствените съоръжения са най-натоварените във всеки смисъл, във всяка индустрия. Това важи особено за хранително-вкусовата промишленост, тъй като там човек се сблъсква с много екстремни условия, на които подовите настилки трябва да издържат през целия период на експлоатация, а от друга страна те трябва да бъдат в перфектно състояние и да издържат възможно най-дълго с минимална поддръжка, тъй като всеки престой в производството може да има голямо финансово въздействие.

    Експертите от фирма „Сика“ могат да ви помогнат с техническите си познания и дългогодишен опит още в процеса на проектиране, а по-късно и при монтажа, за да получите пода с необходимите качество и характеристики.

    Професионална статия 42
    Aвтор: Списание Daibau

    Полезна ли Ви беше статията?


    Идеи за обзавеждане на дома

    Списание със свежи идеи и съвети от нашите автори за организиране на вашето жилищно пространство

    Търсене на добри изпълнители за областта Индустриални подове?

    Имаме 104 изпълнители за района на Индустриални подове:

    БЕЗПЛАТНИ УСЛУГИ
    ТЪРСИМ МЕСТЕН
    БЕЗ КОМИСИОННА
    Имаме 104 изпълнители за района на Индустриални подове
    9.6
    0

    ВАЛКОНИ ЕООД

    9
    9.6
    0

    НОВА ДИЗАЙН БГ ООД


    10
    0

    ЕЛ ЗЕТ - 60 ЕООД


    9.3
    0

    ВЕРТИГО СК